Bolag och företagande

Fackförbund för egenföretagaren

företagare tillsammansFör de som är anställda finns mängder av fackförbund att välja mellan för att få det skydd som dessa förbund erbjuder. De som är egenföretagare har däremot färre förbund att välja mellan. Några av de mer vanliga är:

  • Unionen – Ett av Sveriges riktigt stora fackförbund som även har olika inriktningar. En är just mot egenföretagare. Ett medlemskap innebär att man får hjälp, informationsmaterial, möjlighet att med i a-kassan m.m.
  • Musikerförbundet – Fackförbundet för de som arbetar som musiker. Det är anslutet till LO och organiserar musiker inom olika inriktningar och på olika nivåer.
  • Ledarna – Likt namnet avslöjar så är ”Ledarna” fackförbundet för de som leder. Med andra ord chefer och ledare på högre positioner. Här finns ca 90.000 medlemmar.
  • DIK-förbundet – Det medlemmarna har gemensamt här är kultur, kommunikation och skapande. Exempel på yrkesgrupper är de som arbetar på bibliotek, inom turism, logopeder, tolkar och konstnärer. Facket är en del av SACO.
  • SmåA – Är du småföretagare så kan du med fördel gå med i denna a-kassa, vill man försäkra sig för inkomstbortfall om man skulle bli arbetslös så kan detta vara ett bra alternativ för dig som företagare